* Om Konsumentmakt/ Gästbok

Välkommen till

Konsumentmakt

 

Som journalist på Nerikes Allehanda har jag bevakat konsument-frågor sedan början av 80-talet och fram till 2002. Mellan 1992 och fram till och med december 2009 - under 17 år - hade jag också min egen konsumentkrönika i NA. Med åren hann de bli 296 krönikor i NA - om jag räknat rätt.

Tillsammans med kollegan Birgitta Grandin producerade vi varje vecka under ett tiotal år en lokal konsumentsida i NA. Den försvann tyvärr vid årsskiftet 2002-2003 - av besparingsskäl sades det. I stället ersattes den av byråmaterial från främst TT, och därmed miste läsarna den lokala konsumentbevakningen.

Birgitta Grandin var för övrigt den som lade grunden för konsumentjournalistiken i Nerikes Allehanda. Redan i början av 70-talet drog hon bland annat i gång det av läsarna mycket uppskattade Matpaketet, som jämförde matpriserna i flera av Örebros och sedermera även länets matbutiker. Matpaketet var av förståeliga skäl inte alltid så uppskattat bland livmedelshandlarna, men var desto populärare bland läsarna.

Kvar efter 2002 blev mina krönikor, som jag skrev utanför den ordinarie arbetstiden som nattredaktör. Men sedan NA strax före julen 2009 tyckte att det var för dyrt att betala mig det tämligen blygsamma honoraret för mina krönikor lades de ner. NA:s ägare ville öka sina vinster, ty bonusprogram till vd:ar är ju inga små utgiftsposter.

Men min krönika levde vidare. Ty samtidigt, från årsskiftet 2009/2010, har jag regelbundet publicerat nya krönikor här på min egen konsumentsajt, med uppehåll under jul/nyår och under några sommarmånader. Numera har jag också ett samarbete med sydnärkenytt.se.

Sajten är naturligtvis helt okommersiell och jag tjänar inte ett öre på den. Mitt syfte är att öka kunskaperna och medvetenheten kring konsumentfrågor för att stärka konsumenternas ställning på marknaden. Ty vi konsumenter har makt - mycket mer än vi först kanske tror. Enade kan vi få vilket oseriöst företag som helst på knä - eller rentav på fall.

Här kan du också ta del av de senaste konsumentnyheterna, hitta matnyttiga länkar samt adresser och telefonnummer till länets konsumentvägledare.

Du är självklart välkommen med tips och kommentarer, positiva som negativa. Kom gärna med förslag på hur sajten kan utvecklas och förbättras. Skicka mejl till pelle@orebro-konsument.se, eller konsument.orebro@telia.com.

Om du snabbt vill få veta när en ny krönika lagts ut, mejla mig din e-postadress, så sätter jag upp dig på en sändlista.

Pelle Forsberg