* Fiskguiden/ Israeliska varor/ Svarta länslistan

För dig som stöder en bojkott


Så känner du igen

israeliska varor

Listan uppdaterad 25 februari 2013  


Under en varas streckkod finns ett landsnummer. Varor från Israel ska börja med 729. Men israeliska produkter packas ofta om i Europa, och får då det europeiska landets nummer.


Jordbruksprodukter

Carmel/Agrexco är moderbolag för i princip alla israeliska jordbruksprodukter.

Apelsiner, Jaffa.

Grapefrukt, Jaffa.

Sweetie, Jaffa.

Avokado, Carmel och Top.

Cocktail- eller körsbärstomater, Rini Cherry, Melody, Bio-Top, Dana Cherries, Arav A, Carambola, Carmel.

Dadlar, Deglet Nour, Jordan River, Jordan Plaints, Medjool

Sharonfrukter, Carmel.

Sötpotatis, Carmel, Assis Ltd, I & B Farm Products, Meshek Industries (Beit Yizhak 778) Ltd och VITA.

Vindruvor av märket Perlette.

Paprika, Kedem Hadarim Ltd, Orca Quality Group, Carmel


Nedanstående produkter kan vara importerade från Israel, kolla butikens märkning:

* Sötpotatis, blekselleri, clementiner, meloner, morötter (ekologiskt odlade), paprika/paprikamix, röd grapefrukt (även kravmärkt).


* Var speciellt aktsamma mot Hemköps ekologiska livsmedelsserie under namnet "Garant" som innehåller bland annat israeliska tomater och paprikor.


Hudvårdsprodukter

Krämer från Döda havet med beteckningen Ahava, The Holy Mud och DSD.

Volare International AB säljer hudvårdsprodukter från Israel.

Produkter från Dead Sea BodyCare.


Vegetariskt

Samtliga djupfrysta produkter av soja- och/eller veteprotein från Hälsans Kök. Hälsans Kök är en del av företaget Tivall Sweden AB som ägs av Tivall som är ett israeliskt företag.

Detsamma gäller också djupfrysta produkter av märket Zoglo’s som bland annat säljs av Hemköp.


Systembolaget

Vin, starkvin och lättdrycker av märkena Carmel, Yarden och Golan Heights Winery. Det kan stå ursprungsland Israel eller "Övriga ursprung".


Drycker

Soda Stream-produkter, inkl smakkoncentrat.

Tomatjuice Eldorado.

Ica:s röda grapefruktjuice.

Eden Springs kontorsvatten.


IT-produkter

Intel. Undvik datorer med intel-processorer. Intel investerar stort i Israel. Intel in Israel.

WizLAN, CheckPoint, RiT, RadGuard, Algorithmic, Ossi Scandinavia AB.

Larmutrustning av märket Rokonet som i Sverige marknadsförs och distribueras av TeleTec-Connect.

E-postprogrammet Incredimail.

Programmet WordPoint från företaget Galtech Soft Ltd.


Övrigt

Skolkritor av märket Omega.

Vissa dammfria kritor av märket Crayola.

Vissa snittblommor.

Arbetsbänk Black & Decker med artikelnummer 324100005.

Ellos: Donna Girl toffel.

ISCAR - en stor tillverkare i verkstadsindustrin (svarvning, fräsning, borrning etc.).

Nike 3-pack sockor Basic sport är enligt förpackningen tillverkade i Israel.

 

Svarta listan - företag som investerar på ockuperad mark

Vilka är företagen som håller i gång ockupationen? The Coalition of Women for Peace har listat dem i en ambitiös kartläggning: Who profits?


Resor

Flyg inte med det israeliska bolaget El Al.

SVEKIV Svenska Kibbutzvänner - Jobba inte gratis åt ockupationsmakten!

Israel Tours - en svensk resebyrå som bland annat erbjuder gruppresor till områden som illegalt ockuperas av Israel utan att nämna att dessa är på ockuperad mark.

Sabra Tours, en svensk resebyrå som bland annat erbjuder gruppresor till områden som illegalt ockuperas av Israel utan att nämna att dessa är på ockuperad mark.

Israeliska statens turistbyrå AB - marknadsför resor till bl.a. bosättningar på Västbanken.


Hjälp till att hålla denna lista uppdaterad. Ser du någon produkt som kommer från Israel, anteckna produktens namn, leverantör etc. Ta gärna också en bild av produkten och skicka till: info@palestinagrupperna.se.


Kontakta gärna företagen eller affärerna som säljer israeliska varor och tala om varför du inte köper produkterna och uppmana dem att inte ta in israeliska produkter.


Källa: Palestinagrupperna


Svarta länslistan


Undvik de här företagen i Örebro län! De struntar i att följa Allmänna reklamationsnämndens (ARN) beslut om hur tvister med kunder bör lösas. Den rikstäckande Svarta listan upprättas två gånger om året, i februari och augusti/september, av konsumenttidningen Råd & Rön.

     Listan publicerades i augusti 2018 och med ärenden där ARN fattade beslut mellan andra halvåret 2017 och första halvåret 2018.

     Den aktuella listan omfattar 13 företag, varav 10 fanns med redan i februari 2018. Inget av dessa företag har efter närmare ett år eller mer rättat sig efter ARN:s beslut, varför det finns extra anledning att varna för dem. Tre nya har tillkommit.

     Vill du kolla samtliga företag i landet som hamnat på Svarta listan, klicka här.


Laxå

Marin & Fritid

(Augusti 2018, NY) Kunden köpte båt med motor för 99.800 kronor i tron att det var 2016 års modell när den i själva verket var från 2014. Kunden vill häva köpet. ARN rekommenderar en prisnedsättning med 10.000 kronor.


Hallsberg/Vretstorp

Cakins Bilar AB

(Augusti 2017) ABS-funktionen på den inköpta bilen fungerade inte. ARN rekommenderar säljaren att laga den utan kostnad för kunden.


Örebro

Mahraz Bilar AB

(Augusti 2018, NY) Den nyköpta bilen hade fel på bland annat katalysatorn. ARN rekommenderar att företaget åtgärdar felen och ersätter kunden med 1.242 kronor för felsökningskostnader.


Perssons Bil i Örebro AB

(Augusti 2018, NY) Den nyköpta bilen hade fel på partikelfiltret. ARN rekommenderar att företaget ersätter kunden med 1.500 kronor.


Bilpunkten i Örebro AB

(Augusti 2017) Husbilen hade fuktskador och kunden ville häva köpet. ARN rekommenderar att säljaren tar tillbaka bilen och betalar 59.000 kronor till kunden. Ärendet slutade med förlikning i tingsrätten.


Bilarenan AB

(Augusti 2017) Startmotorn på bilen fungerade inte. ARN anser att företaget ska ersätta kunden med 2.363 kronor.


RB Bilar

Tre ärenden (februari 2018): I ett av ärendena hade den nyköpta bilen fel på spolarmunstycket vid strålkastaren. I det andra ärendet hade bilen gått längre än det angivna miltalet. Företaget rekommenderas i det ena ärendet att betala 3 150 kronor, och i det andra ärendet att, mot att de får tillbaka bilen, betala 22 500 kronor samt ersätta kunden med 1.050 kronor.

Tredje ärendet (augusti 2017): Bilen läckte olja och kylarvätska kort efter köpet. ARN rekommenderar att företaget ska köpa tillbaka den för 23.500 kronor.


DK Auto

(Februari 2018) Motorlampan började lysa dagen efter bilköpet, AC:n fungerade inte och ett oljeläckage upptäcktes. Företaget rekommenderas att betala 24.941 kronor.


Hantverkaren i Hovsta

(Februari 2018) Arbetet med det nya garaget blev aldrig klart. ARN rekommenderar att företaget betalar 26.621 kronor i ersättning till kunden.


Lindtech AB

(Februari 2018) Plåten passade inte på taket. ARN rekommenderar att företaget ersätter kunden med 9.345 kronor för de extra kostnader som uppstått.


Paura Service AB

(Februari 2018) Ombyggnaden av radhuset blev försenat och innehöll flera fel. ARN rekommenderar att företaget återbetalar 68.125 kronor till kunden.


Slyte Lotsen HB

(Augusti 2017) Dräneringen var inte utförd på rätt sätt. Kunden ville ha pengarna tillbaka, plus ett skadestånd på 50.000 kronor. ARN menar att företaget ska åtgärda felen. Ärendet har gått vidare till tingsrätten.


Wolfbrandts Golv AB

(Februari 2018) Kunden var inte nöjd med badrumsrenoveringen. ARN rekommenderar att kunden slipper betala och får 1.988 kronor för att ta bort en badrumsmatta.


Företagen som borde skämmas

                                     Råd och Röns skamlista för 2016


Här är konsumenttidningen Råd och Röns lista på företagen som fått flest klagomål under 2016. Klagomålen till de olika företagen kom in från 1 januari till 17 november 2016. Förra årets placering och nya på listan inom parentes.


1. Maximera TM Scandinavia (NY)

Säljer vitamintillskott på prenumeration. KO har i domstol fått igenom yrkanden om förbud mot företagets försäljningsmetoder, till exempel att locka med tävlingsvinster som inte finns eller med gratisprover som innebär abonnemang, samt att kräva betalt utan att beställning gjorts.

2. Bright Nutrition (NY)

Kritiseras för att ha skickat Omega 3-tillskott samt faktura till hushåll. Konsumenterna påstås ha accepterat varuproven i samband med en marknadsundersökning. I flera fall har företaget lockat med chansen att vinna ett pris om konsumenten accepterar ett varuprov. Konsumentverket har begärt att ansvariga myndigheter i Estland, där företaget har sitt säte, ska ingripa.

3. Telia* (10)

4 Vitality club (NY)

Erbjuder provpaket på kosttillskott och skönhetsprodukter. Kritiseras för vilseledande annonser där gratis provpaket leder till abonnemang. Kosttillskottens påstådda hälsoeffekter har inte kunnat bekräftas, enligt Konsumentverket. Ett tillsynsärende har inletts.

5. Tre* (NY)

6. Svenska telebolaget (NY)

Många – i huvudsak äldre – uppmanas att byta telefonabonnemang. Svenska telebolaget har förbjudits att skicka fakturor utan att någon beställning gjorts, annars utgår vite. Bolaget måste också tydligt informera om avtalets samtliga avgifter och om ångerrätten. Efter förbudet har anmälningarna mot företaget minskat.

7. CleanDevice 365 (NY)

Många anmälare har lockats av ett erbjudande om en ny Iphone för en krona. För att få telefonen måste man ingå ett provmedlemskap i tre dagar. Sägs det inte upp inom tre dagar dras 749 kronor varje månad. De drabbade känner sig vilseledda. Konsumentverket har begärt hjälp av tillsynsmyndigheten i Danmark, där företaget har sitt säte.

8. Adresstjänst (NY)

Säljer tjänster för flyttanmälan och säker adressändring. Tjänsten för flyttanmälan innebär bara att företaget skickar Skatteverkets kostnadsfria flyttanmälningsblankett, som konsumenten sedan själv får skicka till Skatteverket. Domstolen har, enligt KO:s yrkanden, förbjudit bolagets marknadsföring, som anses vilseledande. Efter det har bolaget upphört med marknadsföringen på sin webbplats.

9. New Life (NY)

Marknadsför bland annat bantningspiller, främst på Facebook. Gratisprodukten visar sig sedan vara starten på ett abonnemang. I flera fall har konsumenten inte fått det beställda gratisprovet och för mycket pengar har dragits från konsumentens konto. Konsumentverket har begärt att ansvariga myndigheter i Storbritannien, där företaget har sitt säte, ska ingripa.

10. Diet & Detox (NY)

Erbjuder gratis provpaket där konsumenten bara behöver betala frakten. Provpaketen består bland annat av grönt kaffe och bantningspiller. Det som inte framgår av annonsen är att erbjudandet är kopplat till ett abonnemang. Konsumentverket har haft svårt att ingripa mot företaget eftersom det är oklart var företaget är registrerat.

11. Svenska Elbolaget (NY)

Har systematiskt ringt upp äldre och vilselett dem att byta elabonnemang. Konsumenterna har inte alltid förstått vad samtalen handlat om och vissa har endast tackat ja till att få information hemskickad. Domstolen har förbjudit företaget att kräva betalning för tjänster som konsumenter inte beställt. Antalet anmälningar har avtagit efter förbudet. Företaget har försatts i konkurs.

12. Fastcom (NY)

Har bland annat ringt och påstått att den fasta telefonen stängs av om konsumenten inte säger ja till bolagets erbjudande. Företaget ringer äldre och personer som NIX-registrerat sina telefoner. KO har stämt Fastcom och yrkar bland annat att företaget förbjuds att fakturera utan avtal samt förbjuds att ge sken av att de samarbetar med, eller representerar, konsumentens ordinarie teleoperatör. KO yrkar även att Fastcom ska betala en marknadsstörningsavgift på en halv miljon kronor.

13. Hurmycket (NY)

Erbjuder bilvärdering på nätet. Många konsumenter har beställt företagets tjänst i tron att det är gratis, vilket inte stämmer. Flera anmälare uppger att de fått en faktura trots att de inte beställt något.

14. Norwegian (NY)

Anmälningarna handlar om att flygbolaget inte gett resenärer kompensation vid förseningar och inställda flyg.

15. Comhem* (NY)


* Att Telia, Tre och Comhem har fått så många anmälningar beror mycket på att det är stora företag med många kunder. Samtidigt har företagen uppenbarligen brister i sin marknadsföring och kundhantering. Anmälningarna har dock mycket större variation jämfört med övriga företag i listan, där anmälningarna i stor utsträckning liknar varandra.


                                                                                                                           Källa: Sveriges Konsumenter och Råd & Rön

    

    Svartlista.se


Ideell sajt, startad 2003, där konsumenter kan publicera sina klagomål samt söka information om oseriösa företag för att varna andra och eller för att nå en eventuell förlikning med motparten. Svartlista.se strävar efter att tillhandahålla en användbar gratis tjänst där konsumenter hjälper varandra genom att dela med sig av sina erfarenheter men även företagare kan publicera rapporter samt ta del av den information som delges på webbplatsen.

 Svarta länslistan hittar du längre ner på den här sidan

Fisksortering på kajen utanför färöisk  fiskfabrik..                        Bild: Pelle Forsberg

WWF:s fiskguide


Ät fisk med

gott samvete


Här kan du ladda ner Världsnaturfondens fiskguide, uppdaterad 17 februari 2015.


Djuphavslevande arter är särskilt känsliga för överfiske och djuphavsfisket är fortfarande i stort sett oreglerat. Odlad fisk kan orsaka lokala utsläpp av föroreningar och hota känsliga kustmiljöer och de vilda fiskbestånden. Fråga gärna efter miljömärkta odlingsprodukter. Se vilka fiskarter som är starkt hotade på Artdatabankens rödlista.


Det är viktigt att välja rätt sorts fisk. I dag kan du köpa flera olika miljömärkta fiskar och skaldjur i handeln. Använd WWFs Fiskguide när du köper fisk – så kan du hjälpa till att minska utfiskningen av våra hav. Klicka på ovanstående länk, så får du en mer detaljerad version av fiskguiden. Där kan du också skriva ut den i behändigt fickformat.Djuphavsfiske

Djuphavsarter lever på mycket djupt vatten, från 400 meter och djupare. Många djuphavslevande fiskar är särskilt känsliga för överfiske eftersom de växer långsamt och inte förökar sig varje år. Det kan därför ta 30 till 60 år för en fiskart att återhämta sig från överfiske.


Nära 40 procent av det globala fisket sker på djuphavslevande arter. Enligt Internationella havsforskningrådet (ICES) fiskas de flesta djuphavsarterna utanför säkra biologiska gränser, vilket innebär att man tar upp fler fiskar än vad som hinner födas och växa upp.

 

Hot mot havsmiljön

Djuphavsfiske hotar även andra sårbara arter och viktiga livsmiljöer, bland annat genom bottentrålning som kan förstöra bottnar och korallrev.

     Ögonkorallen, Lophelia pertusa, lever i våra nordiska vatten på stora djup och som tagit stor skada av fiske efter bottenlevande arter som liten hälleflundra och djuphavskungsfisk. När korallreven en gång förstörts av trålning kan det ta flera tusen år innan de är återställda.

     Ögonkorallen växer endast cirka 6 mm om året och utanför norska kusten har man hittat rev som är över 9 000 år gamla! Genom att undvika att köpa djuphavsfiskar kan du bidra till att trycket på dessa arter minskar!


Exempel på djuphavsfiskar

i butiken är:

Lubb – Brosme brosme

Kungsfisk/uer – Sebastes marinus, S. mentella

Skoläst – Coryphaenoides rupestris

Långa – Molva molva

Moratorsk – Mora moro

Liten hälleflundra eller blåkveite– Reinhardtius hippoglossoides

Atlantisk soldatfisk – Hoplostethus atlanticus.


Källa: WWF

Hälleflundra hör till de fiskar man bör "vara försiktig med" om man vill handla hållbart.                                                 Bild: Pelle Forsberg

Rensning av fisk i fiskfabrik på Färöarna.

          Bild: Pelle Forsberg